Skip to main content

Holiday

Assalamualaikum wbt,

Da start cuti sekolah. Next year Rania da darjah 1. So tahun ni plan nak pegi cuti sebab da cakap juga dengan en suami nak cuti sempena tamat belajar 😆 So abes je sekola, en suami kebetulan ada workshop dekat PD. So kitorang pon pi skali. Stay dekat Avilion PD.

Plan asal nak ke Penang. Tp bile dengar banjir tak jadi ke sana (sedih sebab da slalu sgt plan nak ke sana tapi asik cancel). So workshop dkt Avilion PD. Water chalet. Ada mini bird park, swimming pool, mini cinema, playroom n few activities berbayar mcm memancing, water sport mcm basikal kayuh dlm air tu (xtau apa nama dia) n karaoke. Kira dekat Avilion ni ada memacam yang bole dibuat tanpa perlu keluar dari tempat tu.

Stay situ 2 malam. Bebudak memang ingat main air n pegi kt playroom tu je. Lpstu pg ada xtvt bird feeding kat situ. Suka betol diorg bagi burung n rabit makan. Tapi sebenarnya aku prefer dekat Lexis PD ada pool dlm bilik. So bila2 nak terjun bole je. N blknya pon lebih besar dari Avilion.

Dr PD kitorg grk ke Melaka. Kalini aku stay Aldy hotel. Trletak dekat Stadhuys. Memang kat centre betol. Nak pegi A famosa, menara taming sari, river cruise, jonker street n muzium yg ada sekeliling tu semua bole  jalan kaki. Aldy hotel ni pon ok. Hotel ada pool tapi masa kitorang pegi dia tutup. Taktau kenapa. Blk bole pilih nak double ke triple ke blk 4 katil n 5 katil pon bole. Harga ok juga. Blk air ada bathtub. So bebudak layan bathtub pon da gembira semacam. Sempat bawak dorg gi muzium, menara taming sari, muzium samudera, river cruise, naik beca n strol dekat jonker street.

Tapi aku rasa lepasni aku bawa diorang cuti kat tempat yang ada memacam utk dibuat kat 1 tempat macam Avilion jelah. Anak aku bila kena jalan je semua bising penat. Padahal kalo bawak gi mana2 terkinja2 je kejenya. Suro dudok memanjang nak berlari. Bila kena berjalan bising penat plak. Sabo ajelah.

So pada aku katalah kita bajet dalam 2k untuk bercuti. Macam stay dekat Avilion ni 1 malam dalam 700++. 2 malam da 1400. 600 da bole buat duit minyak, tol n makan2. Kalo aritu ada kawan aku siap promote cuti dekat Lexis Hibiscus PD, 2 malam 800. Lagi jimat kan. Aku rasa ada anak2 kecik ni cuti berjalan2 tak sesuai. Diorang banyak main, nak tido bila penat n definisi kegembiraan diorang adalah main pada bila2 masa yang diorang suka dan swimming pool 😂 So buat sementara waktu ni, kalo kata cuti lepasni aku stay tempat yang ada private pool senang aku nak monitor diorang sambil bole join swimming skali.

So aku belanja sket gamba masa dekat sana. Siapa yang nak gi holiday tu, selamat bercuti 😁 Macam aku ni kena dok dendiam buat keje 🤫 Eh tak bole plak nak upload gamba pakai apps ni. Nanti kalau pakai laptop aku upload gamba ea.


Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…