Skip to main content

1st post untuk 2018 ke (hahahaha)

Assalamualaikum wbt,

Ingat macam ada update post tahun ni. Rupanya last post tahun 2017. Hahaha. Apakah??? Da nak akhir tahun pon. Alhamdulillah tahun 2018 is a quite good year for me. Alhamdulillah. Banyak mission accomplished =) walaupon banyak juga yang perlu dibaiki. Hutang2 yang before ni berazam nak settle kan, Alhamdulillah settle. Bila pikir balik macam mustahil nak settle tapi Allah memang Maha Berkuasa. Masalah kita sebenarnya sangat kecil untuk Dia. Sampai tahap aku taktau nak buat apa da ni ya Allah. Betapa otak manusia sangat limited kebolehannya tapi bila minta dengan Allah, waktu paling tepat Dia akan bagi kau jalan keluar dengan cara yang paling ko tak sangka bole selesai. 

Just aku nak share, masa dari last year, aku start baca Mathurat. Aku download app dia masa tu dalam apple store. Mathurat tu dari Ustaz Don. Setiap doa dalam Mathurat tu disertakan hadis tentang kebaikan doa2 tu. And kalau ada yang taktau, Mathurat sebenarnya adalah doa2 yang biasa diamalkan Nabi pada waktu pagi dan petang. Dicompilekan oleh Imam Hassan Al Banna dan dinamakan sebagai Mathurat. So secara tak langsung, kalo ko baca tu ko amalkan sunnah Nabi. Dapat 2 pahala. Pahala baca doa, pahala ikut sunnah =) Mana tahu asbab amalkan sunnah Nabi yang 1 ni, dapat syafaat Nabi kat akhirat esok. In sha Allah.

Ok sambung pasal Mathurat. Dalam tu banyak sangat doa yang diajar Nabi untuk baca untuk menyelesaikan hutang. Aku plak baca memang dengan niat, apa yang Nabi ajar semua datang dari Allah dan pasti yang datang dari Allah bukan benda bohong. Nak mengharap pada siapa lagi kan. Harap pada manusia, belum tentu selesai hutang. Tapi harap pada Allah, confirm Dia akan tolong. So aku baca n amalkan.Dan Alhamdulillah, hutang aku memang habis dah. Tinggal yang kena bayar ansuran macam PTPTN. Itu pon PTPTN aku dari nama blacklist, da nak kena tangkap. Allah bagi jalan penyelesaian dapat bayar balik PTPTN tu secara ansuran megikut kemampuan aku (almaklum belum kerja lagikan =P

So pada aku good enough. Total hutang setel lebih kurang 12k jugak. Demi Allah memang 12k tu dapat dari arah yang tak disangka2. Allahuakbar. Allah Maha Baik. So kawan2. Kalo ada masalah minta tolong pada Allah supaya diberikan jalan keluar. Allah tahu apa kita nak sebelum kita minta. Tapi kalau kita minta pada Dia tu lagi nampak kehambaan kita pada Dia kan. Dia suka hamba yang merintih yang meminta2 pada Dia. Dia suka ok. Kalo dengan manusia kita minta duit beribu2, orang pon tak suka kita dah tapi Allah suka. So mintaklah. Tak perlu nak malu pon minta pada Allah ni.

Nanti aku citer lagi apa benda yang aku da achieve tahun ni. Banyak sangat benda yang buat aku bersyukur. Impian aku yang kadang aku cakap kosong je dengan laki aku, tapi Allah tahu dalam hati aku memang teringin, Dia bagi aku rasa. Dia bagi aku jalan. So simpanlah niat dalam hati. Contoh macam korang teringin sangat nak bina sekolah untuk orang2 miskin. Simpan niat tu dalam hati. Benda tu benda baik, ko tengoklah 1 day memang Allah akan makbulkan. Even kalo tak dapat kat dunia pon, in sha Allah niat yang ko pasang tu Allah suro malaikat catit 1 kebaikan untuk niat baik ko tu (ni betol ni, aku tak tipu. Ustazah aku bagitau dekat aku dalam kelas ni).

So da nak hujung 2018. Gunakan sebaik mungkin masa dan waktu yang ada untuk 2018 ni. Nanti rajin2 aku tulis lagi dalam ni naa.

Comments

Popular posts from this blog

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…